Projekt Blato 2 - Tehnički opis


OPĆENITO
Lokacija poslovno stambene zgrade je Karlovačka cesta bb, Zagreb. Predmetni zahvat planira se izvesti na k.č.br. 3466/1 (formirana iz k.č.br. 3466/1,3467/1, 3468/1 i 3468/2), k.o. Blato.
Površina građevne čestice k.č.br. 3466/1, k.o. Blato, iznosi 8.341 m2.
Predmetna građevna čestica graniči s javnoprometnom površinom:

  • Sjeverno: - sa k.č.br. 4530/1, k.o. Blato – Karlovačka cesta te građevinskim česticama:
  • Zapadno: - sa k.č.br. 3459, k.o. Blato
  • Južno: sa k.č.br. 3461, 3465/2, k.o. Blato
  • Istočno: sa k.č.br. 3469, 3480, k.o. Blato te k.č. 3470 k.o. Blato koja je u naravi slijepa pristupna prometnica.

KARAKTERISTIKE ZGRADE
Građevina je stambeno poslovne namjene. Stambeno poslovna građevina je visine: podrum-1, prizemlje, 1. kat i uvučeni kat te ima ukupno 3 nadzemne etaže. Sastoji se od dva nadzemna volumena, uličnog koji je poslovne namjene te dvorišnog koji je stambene namjene.
Podrum -1: U podrumu su smještena garažno parkirališna mjesta– 90 GPM, spremište poslovnog dijela i spremišta stanara.
Prizemlje: U prizemlju uličnog dijela građevine smještena su 2 ulazna prostora, 2 poslovna prostora namjene – trgovina te 1 poslovni prostor uredske namjene. U prizemlju dvorišnog dijela građevine smještena su 2 ulazna prostora, spremišta stanara te 16 stanova. Na sjevernom dijelu građevne čestice formirana su 2 kolna ulaza na česticu, oba za pristup vatrogasnom vozilu i parkirališnim mjestima na građevnoj čestici te rampi za podrumsku etažu. U prizemlju je ukupno predviđeno 16 stambenih jedinica, 2 poslovna prostora namjene-trgovina i 1 poslovni prostor uredske namjene.
1. kat: Na etaži 1. kata uličnog dijela građevine je predviđena su 3 poslovna prostora uredske namjene dok se na etaži 1. kata dvorišnog dijela građevine nalazi 17 stambenih jedinica i spremišta stanara. Na 1. katu je ukupno predviđeno 17 stambenih jedinica te 3 poslovna prostora uredske namjene.
Uvučeni kat: Na etaži uvučenog kata uličnog dijela građevine je predviđena su 2 poslovna prostora uredske namjene dok se na etaži uvučenog kata dvorišnog dijela građevine nalazi 10 stambenih jedinica. Na uvučenom katu je ukupno predviđeno 10 stambenih jedinica te 2 poslovna prostora uredske namjene. Predviđene su ukupno 43 stambene jedinice, 2 poslovna prostora namjene-trgovina te 6 poslovnih prostora uredske namjene. U stambenom dijelu građevine je 5 stanova (stanovi oznake B1-B5) predviđeno kao stanovi prilagodljivi za osobe s invaliditetom. Prilagodljivi stanovi se nalaze na etaži prizemlja.

KONSTRUKCIJA
Građevina je temeljena na armirano betonskoj ploči, debljine 50 cm sa svim potrebnim slojevima i hidroizolacijom. Nosiva horizontalna konstrukcija svih etaža je iz A.B. debljine 20-25 cm. Nosiva horizontalna konstrukcija balkona je A.B. ploča, debljine 20 cm. Stubišta su također armirano betonska debljine 18 cm. Zidovi nosive konstrukcije nadzemnih etaža su od A.B. debljine 20 i 25 cm. Zidovi pročelja koji su dio nosive konstrukcije su armirano betonski zidovi debljine 20 i 25 cm, s toplinskom fasadom. Ostali zidovi pročelja su od opeke debljine 20 cm, s toplinskom fasadom. Pregradni zidovi su debljine 10 cm, od gipskartonskih ploča s ispunom za zvučnu izolaciju.
Svjetla visina etaže prizemlja je od 2,60 m do 2,70 m. Svijetle visine stanova (dnevni boravak, sobe, kuhinja, hodnici,kupaonice i wc-a) od poda do stropa su od 2,60 m do 2,66 m.
Unutarnja stolarija svijetle visine 210 cm sa zvučno izoliranim krilom, dovratnikom u širini zida, lakirana poliuretanskim lakom u tri nanosa u bijeloj boji. Ulazna vrata su protuprovalna i protupožarna (EI 30-Sm).
Oprema sanitarnih čvorova: ležeće kade/plitke tuš kade sa fiksnom staklenom stijenom na jednoj strani, konzolne sanitarije renomiranih proizvođača sanitarne opreme, ugradbeni vodokotlići renomiranih proizvođača s tipkom kao jedinim vidljivim elementom, jednoručne armature renomiranih proizvođača, zidovi sanitarnih čvorova opločeni keramikom I klase do stropa.
Armirano betonski zidovi i stropovi završna obrada gletanje i bojanje poludisperzivnom bojom Q3 obrada zidova iz GK ploča.
Plivajući pod 12,0 cm, obloga dnevnih boravaka, soba i hodnika sa izbjeljenim masiv standard hrastovim parketom, d= 14,00 mm, keramičke pločice I klase - sanitarni čvorovi, kuhinje, balkoni, loggie i terase.
Pregradni zidovi izvesti će se od gipskartonskih zidova dimenzija 10 cm.

ZAVRŠNA OBRADA I IZOLACIJA
Završna obrada pročelja zgrade planira se izvesti ETICS fasadnim sustavom sa slojem toplinske izolacije od kamene vune debljine min. 15 cm i slojem završne plemenite pročeljne žbuke, te djelomično ETICS fasadnim sustavom sa slojem toplinske izolacije od kamene vune debljine min. 12 cm i slojem završne plemenite pročeljne žbuke u prizemlju zgrade.
Zidovi između stanova će se obložiti toplinskom izolacijom od kamene vune, debljine 5,0 cm i završno obložiti gipskartonskim pločama u dva sloja na metalnoj podkostrukciji. Podrumska etaža (zidovi i temeljna ploča), izvode se s armiranim betonom s dodacima za vodonepropusnost za zaštitu od vode te toplinske izolacije debljine 5 cm, za toplinsku zaštitu u dijelu grijanih komunikacija.
Završna obloga ravnog neprohodnog krova izvesti će se slojevima betona za pad prema mjestima odvodnje, bitumenske trake za zavarivanje s uloškom od ALU folije, toplinske izolacije od ploča ekstrudiranog polistirena (XPS) debljine 20 cm, krovne trake od mekanog PVC-a, PES filca, sa završnim slojem od prefabricirane betonske ploče.
Ravni prohodni krov (terase) izvesti će se slojevima betona za pad prema mjestima odvodnje, bitumenske trake za zavarivanje s uloškom od ALU folije, toplinske izolacije od ploča ekstrudiranog polistirena (XPS), debljine 10 cm, s prethodno izvedenim slojem od elastificiranog polistirena (EPS-T), krovne trake od mekanog PVC-a, PES filca na koje dolaze armirani cementni estrih, polimer-cementni hidroizlacijski premaz i protuklizna keramika.
U sanitarnim prostorijama i kuhinji plohe zidova će se dodatno izolirati polimercementnim hidroizolacijskim premazom u zoni prskanja vode, te završno obraditi keramikom.
Slojevi podova u međukatnim konstrukcijama izvesti će se sa slojem armiranog cementnog estriha, elastično dilatiranog od obodne konstrukcije slojem elastificiranog ekspandiranog polistirena (EPS-T), debljine 2 cm. Završna obloga podova je parket, osim u mokrim prostorima (sanitarije i kuhinja), gdje će se pod dodatno izolirati polimercementnim hidroizolacijskim premazom,te završno obraditi protukliznom keramikom. Završna obrada podova u zajedničkom stubištu izvesti će se s u keramici.

STOLARIJA I BRAVARIJA
Vanjski prozori izvesti će se s PVC profilima s prekinutim toplinskim mostom, s trostrukim low-E IZO-staklom s ispunom toplinski inertnim plinom, dva stakla premazana low-E premazom, debljina 4+16+4+16+4 mm. Vanjska balkonska vrata (staklene stijene) izvesti će se s PVC profilima s prekinutim toplinskim mostom, s trostrukim low-E IZO-staklom s ispunom toplinski inertnim plinom, dva stakla premazana low-E premazom, debljina 4+16+4+16+4mm.
Ograde balkona, terasa i loggia izvesti će se djelomično u armiranom betonu, dodatno obloženi ETICS fasadnim sustavom, a djelomično kao staklena ili aluminijska ograda. Minimalna visina ograde iznosi 90 cm.
Ograde stubišta izvesti će se u crnoj bravariji, visina ograde, rukohvata, minimalno 100 cm iznad površine gazišta stubišnog kraka.

GRIJANJE, HLAĐENJE I PRIPREMA TOPLE VODE

Priprema ogrjevnog medija i potrošne tople vode
Priprema ogrijevnog medija predviđena je putem niskotemperaturne dizalice topline zrak-voda u split izvedbi. Unutarnja jedinica split sustava sa integriranim spremnikom za toplu vodu za grijanje, te pripremu potrošne tople vode u integriranom spremniku.
Dizalica topline sistema zrak-voda sastoji se od vanjske kondenzatorsko-kompresorske jedinice i unutarnje jedinice (hidrobloka). Medij za grijanje je topla voda režima 35/30ºC. Pozicija ugradnje vanjske jedinice dizalice topline je na ravnom krovu zgrade. Točne pozicije ugradnje i kapaciteti dizalica topline za svaki stan mogu se vidjeti u strojarskim nacrtima.

Površinsko (podno) grijanje
Za grijanje svih prostorija predviđena je ugradnja podnog grijanja. Površinu sustava za ugradnju čini EPS kontrolirane kvalitete, kao toplinska izolacija i izolacija buke hodanja, uključujući ispupčenu ploču u kojoj je otisnut raster za postavljanje. Podno grijanje/hlađenje izvodi se sa cijevima, dimenzija d=16x2 mm, izrađenim od umreženog polietilena sa slojem za zaštitu od prodora kisika.

Hlađenje split sustavom
Za potrebe hlađenja dnevnog boravka predviđa se ugradnja split sustava. Ugrađeni će biti klima uređaji split sistema inverterske tehnologije energetske klase A++ u režimu hlađenja i A+ u režimu grijanja.
Vanjska klima jedinica - Vanjska jedinica multi split sustava (za spajanje do 3 unutarnjih jedinica), s radnom tvari R-32, , namjenjena za vanjsku montažu - zaštićena od vremenskih utjecaja, s ugrađenim inverter kompresorom, zrakom hlađenim kondenzatorom i svim potrebnim elementima za zaštitu i kontrolu. Jedinice se postavljaju na postolje izrađeno iz čeličnih kvadratnih profila smještenih na južnoj strani zgrade. Između postolja i jedinice postavljaju se gumeni antivibracijski podlošci.
Unutarnje klima jedinice - Unutarnja jedinica zidne izvedbe predviđena za montažu na zid opremljena je ventilatorom, 3- brzinskim eltromotorom, izmjenjivačem topline s direktnom ekspanzijom freona, te svim potrebnim elementima za zaštitu, kontrolu i regulaciju uređaja i temperature. Visokoučinkovita jedinica dostiže oznaku A++ u hlađenju. Tih i neometan rad s razinom buke od 21 dBA omogućuje da jedinica neprimjetno pruža visoku razinu komfora.
Pri radu unutarnje jedinice dolazi do stvaranja kondenzata na isparivaču. Stvoreni kondenzat odvodi se rebrastim PVC cijevima dimenzija Ø16mm do najbližih kanalizacionih ili oborinskih vertikala.

VENTILACIJA

Odsis zraka iz prostorija kupaona i sanitarnih čvorova
Predviđen je ugradnjom odsisnih ventilatora sa timer-om, sa integriranom nepovratnom zaklopkom, i protupožarnom zaklopkom otpornosti 90 minuta, a upravljat će se preko rasvjete.
Dobava zraka u tretirane prostorije predviđena je ugradnjom prestrujne rešetke 325x125 za ugradnju u vrata.
Ventilatori će se ugraditi na ventilacijske cijevi koje će se voditi izvan objekta za svaki ventilator odvojeno.
Projektom se predviđa minimalno 4 izmjene zraka na sat.
U prostore kuhinje predviđena je ugradnja kuhinjskih napa koje nisu predmet ovog projekta. Ovom projektnom dokumentacijom definirane su ventilacijske cijevi za spoj nape. Svaka kuhinjska napa će se spajati na svoj ventilacijski kanal koji će se voditi izvan objekta za svaku kuhinju posebno. Ventilacijski kanal za potrebe kuhinja izvesti će se iz PVC cijevi.

Ventilacija garaže (podrum)
Garaža će se ventilirati prirodnim putem pomoću otvora za prirodnu ventilaciju smještenih na gornjoj trećini vanjskih zidova i ulazne rampe.
Za dovod zraka u garažu predviđena su četiri građevinska otvora u konstrukciji ukupne površine P=14,79m2 . Otvori za dovod zraka smješteni su pri podu garaže. Za odvod zraka iz garaže predviđena su četiri građevinska otvora u konstrukciji ukupne površine P=15,39m2 . Otvori za odvod zraka smješteni su pri stropu garaže.

Odimljavanje garaže (podrum)
Podzemne garaže moraju imati otvore za prirodno odimljavanje, odnosno sekundarno strujanje zraka na stropu i/ili na najgornjoj trećini vanjskih zidova svakog požarnog sektora i njihova površina mora iznositi najmanje 5 promila površine dotičnog požarnog sektora, a svaki pojedinačni otvor je minimalne površine od 1m2 . Takvi uvjeti ujedno zadovoljavaju i higijenske propise i norme. Za potrebe odimljavanja predviđena su četiri građevinska otvora u konstrukciji ukupne površine P=15,39m2 . Otvori za odvod zraka smješteni su pri stropu garaže.

Električno grijanje garažnog pristupa
Za potrebe topljenja snijega i sprečavanja stvaranja leda na garažnom pristupu predviđena je ugradnja električne grijače mreže tip SnowTec. Predviđena je ugradnja dvije mreže tipa SnowTec 300/13, svaka snage N=2560W, te dvije mreže tipa SnowTec 300/5, svaka snage N=930W.
Upravljanje grijaćom mrežom vrši se putem elektroničkog termostata s osjetnikom temperature i vlage – ETOG. On uključuje sustav kada su postignuta oba uvjeta – postojanje vlage i temperatura zamrzavanja. Spoj na električnu mrežu putem regulatora temperature.

DIZALO
Projektom je predviđena izvedba 2 osobna dizala za 8 osoba.
Planira se ugradnja 2 osobna dizala prema HRN EN 81-20 s sinkronim električnim bezreduktorskim motorom s permanentnim magnetima, snage 4,0 kW ±5%, minimalno 180 uključivanja/sat.
Dizala su električna na užad bez posebne strojarnice, nosivosti 630 kg/8 osoba, s visinom dizanja 10,86 m. Vozna okna izvesti će se u armiranom betonu.

NAČINI PRIKLJUČENJA NA KOMUNALNU INFRASTRUKTURU
INSTALACIJE VODOVODA I ODVODNJE

VODOVOD:
Opskrba pitkom vodom predviđena je priključkom građevine na vodoopskrbni sustav u Karlovačkoj cesti.
Profil glavnog priključka građevine je PEHD DN90 mm (nominalno 80 mm).

U vodomjernom oknu je predviđena dva glavna vodomjera:

  • glavni vodomjer sa radijskim očitanjem za sanitarnu profila 80 mm
  • glavni vodomjer sa radijskom očitanjem za požarnu potrošnju profila 50 mm

Za svaki stan je predviđene sekundarni radijski vodomjer smješteni u ormarićima na stubištima stambenih etaža. Unutarnja instalacija vodovoda za sanitarne potrebe izvodi se od mjesta vertikalnih usponskih vodova do pojedinih trošila u sanitarnim čvorovima.
Topla voda stambenog dijela osigurava se u spremniku PTV-a dizalice topline.
Predviđena je ugradnja protočnih ventila ispred svakog potrošača, te na pristupačnim mjestima na ulazu u sanitarni čvor, radi mogućnosti odijeljivanja i parcijalne sanacije eventualnih oštećenja na instalaciji tijekom eksploatacije.
Cijevni razvod se polaže na zidne plohe, prije žbukanja ili u montažne zidove od gipskartonskih ploča, na nosače nosivih elemenata pregradna, te podu sa zaštitnom ovojnicom od tvrde plastike.

ODVODNJA (INSTALACIJA KANALIZACIJE):
RAZVOD IZVAN GRAĐEVINE:

Sanitarno/fekalne i oborinske vode ispustiti će se u sustav javne odvodnje mješovitog tipa. Predmetni kanali su predviđeni od PVC ili PE cijevi, cijevi su vodonepropusne, sa ugrađenim spojnicama od gumenih brtvi. Radi redovitog održavanja, kontrole i čišćenja kanala, izvest će se kontrolna betonska revizijska okna.
Okna su veličina definiranih prema uputama proizvođača. Sve interne prometne površine oko građevine predviđeno je odvoditi padovima usmjerenim prema linijskim kanalima.
Radi se o internoj prometnoj površini za automobile za koje nije predviđen predtretman na separator ulja.
Gravitacijski separator predviđen je izvan građevine u zelenoj površini a predviđeni su za prečiščavanje onečiščenih uljima otpadnih voda sa podova podrumskih etaža.

UNUTARNJA ODVODNJA – SANITARNE OTPADNE I OBORINSKE VODE:
Unutarnju kanalizacijsku mrežu predviđa se izvesti od PVC cijevi.
Unutarnja odvodnja sanitarnih otpadnih voda predviđena je cjevovodom od tvrde plastike – horizontalni cijevni razvod, skupni, vođen ispod A-B ploče prizemlja (u podrumu -1) sa vertikalama u instalacijskim oknima.
Vertikale se zaštićuju plaštom od gipskartonskih ploča i meke kamene vune, razvod u sanitarnim čvorovima izvodi se unutar slojeva podne konstrukcije.
Fekalne vode upuštaju se preko tri priključna i kontrolna okana (PO) u kanalizacijski sustav.
Hidrauličkim proračunom definirani su profili cijevi, te potrebni padovi pojedinih dionica u ovisnosti o protoci na pojedinoj dionici.
Na spoju vertikale i horizontalnog razvoda, a unutar zaštitnog plašta instalacijskog okna, predviđena je ugradnja revizijskog fazonskog komada sa montažnim vratašcima – primjenit će se sustav za odzračivanje fekalne instalacije sa dvostrukim (paralelnim) vodom. Za fekalnu odvodnju odabrane su cijevi od tvrde plastike i pripadni fazonski i brtveni komadi. Vertikale će se izvesti od PP ili PE cijevi pojačane gustoće (tzv. niskošumne cijevi). Iznad zadnje etaže stambenog dijela građevine na 3. katu predviđen je ravni neprohodni krov. Odvodnja krova organizirana je padovima podložnog betona prema krovnim vodolovima. Predviđeno više oborinskih vertikala, promjera 110 mm, sa spojem na odvodni cjevovod od tvrde plastike.
Odvodnja sa terasa i balkona predviđena je usmjeravanjem vode izvedbom pada od min. 1% prema linijskim kanalima i krovnim vodolovima.

ELEKTROTEHNIČKE INSTALACIJE
INSTALACIJE STRUJE

Priključak objekta će se izvesti iz transformatorske stanice oznake 2TS5050 BLATO2.
Mjerni ormari stanova (EMO) i KPMO ormari su smješteni po etažama u zgradi.
Za svaki ulaz je predviđen razvodni ormar zajedničke potrošnje oznake RZP A i RZP B. Smješteni u elektrosobama u prizemlju. Sa razvodnog ormara zajedničke potrošnje ulaza B se napaja sigurnosni potrošači (dizalo RDB) koji je spojen ispred glavnog prekidača i ostali potrošači zajedničke potrošnje stubišta: rasvjeta stubišta i hodnika, ulaza u zgradu, Sigurnosna rasvjeta, Portafon, Zajednički antenski uređaj i ormarić za kabelsku televiziju, Komunikacijski ormar BD.
Rasvjeta ulaza i rasvjeta stubišta se uključuje preko detektora pokreta. Rasvjete zajedničkih prostora hodnika ispred dizala po etažama se uključuje preko detektora pokreta. Svjetiljke su stropne sa štednim žaruljama u zaštiti IP 44. U zajedničkim prostorijama stubišta instalacija se izvodi podžbukno u odgovarajućim plastičnim cijevima.
Za elektroinstalacije garaže predviđen je razvodni ormar garaže oznake RG koji se napaja sa posebnog brojila. Sa razdjelnika garaže RG izvodi se napajanje razdjelnika: ventilacije garaže RVG ventilacije zapornice RVZ, razdjelnik prepumpavanja RPP, i ostalih potrošača rasvjete i priključaka prema jednopolnoj shemi. U svakom stanu u hodniku predviđen je razdjelnik stana (RS) za koncentraciju elektroinstalacije. Elektroinstalacija u stanovima je projektirana podžbukno u stropnim betonskim pločama i zidovima od opeke ili betona sa podžbuknim instalacijskim priborom i materijalom. Predviđene su rezervne cijevi od glavnog razvodnog ormara do svakog parkin7og mjesta za buduću mogućnost priključka punjena električnih vozila.

INSTALACIJE ELEKTRONIČKIH KOMUNIKACIJA U podrumu građevine predviđeni su glavni (priključni) komunikacijski ormari oznaka BD A i BD B za priključak dovodnog TK - kabela. Planirana kabelska kanalizacija predviđena je za priključak bakrenih TK kabela, svjetlovodnih kabela i za eventualni priključak kabelske televizije – KTV.

ANTENSKA INSTALACIJA RTV stanica omogućuje prijam i distribuciju devet zemaljskih TV programa, UKV radio programa i svih analognih i digitalnih satelitskih programa sa satelita ASTRA i HOT BIRD. Sva potrebna oprema smještena je u ormarić dimenzija 700x500x150 mm. Signal se od antena do ormarića dovodi koaksijalnim kabelom KOKA 3000.

** Napomena: Prilikom izvedbe moguća su odstupanja u mjerama do +/- 2 %.